Waarom toch dat verplichte energielabel?

Waarom toch dat verplichte energielabel?

Bij de verkoop van een eigen woning komt ineens het energielabel in zicht! Veel verkopers weten wel van het bestaan af, maar weten niet dat een definitief energielabel verplicht is bij het verkopen van de woning. Wat is een energielabel en waarom is een definitief energielabel verplicht voor de verkoop van een woning?

Elke woning heeft een voorlopig energielabel. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op gegevens die algemeen bekend zijn over de woning. Denk hierbij aan het bouwjaar van de woning, de (woon)oppervlakte van de woning en het woningtype. Bij het voorlopige energielabel gaat het dus om een schatting. Wanneer een woning in de verkoop gaat is het aan de eigenaren van de woning om het voorlopige energielabel om te zetten naar het definitieve label.

De meest energiezuinige woningen krijgen het energielabel A+++. De minst energiezuinige woningen krijgen het energielabel G. Na het ontvangen van het voorlopige energielabel moeten woningeigenaren een aantal online vragen beantwoorden over de staat van de woning. Aan de hand van de antwoorden wordt bepaald wat het definitieve energielabel gaat worden. Hiermee kunnen potentiële kopers een inschatting maken van de hoogte van de energielasten.

De verkoop van de woning gaat gemiddeld sneller, wanneer de woning over een energiezuinig energielabel beschikt. Daarnaast ligt de verkoopprijs voor een energiezuinige woning over het algemeen hoger dan woningen die minder energiezuinig zijn.

Bij het verkopen van je woning is het dus van belang om inzicht op het energielabel te krijgen. Toch moet de invloed van het energielabel niet overschat worden. Een energiebesparende investering moet wel het gewenste effect hebben op de vermoedelijke verkoopprijs van het huis. Een investering van duizenden euro’s zorgt vaak niet voor een vergelijkbare stijging van de verkoopprijs. Overleg met een van onze makelaars wat wijsheid is.

Rijksoverheid

De Rijksoverheid verplicht de aanwezigheid van een definitief energielabel bij de verkoop van een woning. Met het energielabel wil de overheid huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Alle maatregelen om een woning energie zuiniger te maken staan aangegeven op het energielabel.

Energielabels die voor 1 januari 2015 zijn opgesteld blijven 10 jaar geldig en hoeven niet omgezet te worden naar de huidige methode. Bij het ontbreken van een geldig energielabel riskeert de woningeigenaar een boete die kan oplopen tot € 405,-.

Hoe zet ik het energielabel om?

  1. Ga naar: www.energielabelvoorwoningen.nl
  2. Klik op: mijn energielabel aanvragen voor particulieren en log in met de Digi D;
  3. Klik op: Energielabel bekijken
  4. Klik op: Energielabel opvragen -> u download nu het energielabel.

Staat de woning er echt niet bij?

  1. Ga terug naar de homepage Energielabel voor woningen
  2. Klik op: woning zoeken
  3. Vul je e-mail adres, postcode en huisnummer in. Selecteer de woning. Vink aan dat u de huidige eigenaar of erfgenaam bent;
  4. Upload een akte van levering of kadastraal bericht als eigendomsbewijs.

 

De gegevens die zijn vastgesteld over je woning moet je eerst controleren en eventueel aanpassen. Er kunnen bewijzen van energiebesparende maatregelen worden opgevraagd. Dit kan een foto van de cv-ketel zijn, een bouwtechnisch rapport of een factuur waar een investering voor energiebesparende maatregelen uit blijkt. Tot slot kun je een deskundige selecteren voor de verdere afwikkeling. Na het versturen wordt je verzoek in behandeling genomen.