Waarom juist nu een beleggingsobject kopen?

Waarom juist nu een beleggingsobject kopen?

Sinds een paar weken staat er op onze website een beleggingsobject te koop: de Smidse 8 in Geffen. Maar wat is een beleggingsobject eigenlijk? Kan ik er dan zelf wel of niet in wonen?

Het woord beleggingspand zegt het eigenlijk al: het kopen van een dergelijk object doe je om je vermogen te laten renderen. De spaarrente op de bank is vandaag de dag verre van aantrekkelijk, dus het is goed voor te stellen dat je ervoor kiest om (een gedeelte van) dat spaargeld op een andere manier te beleggen.

Een beleggingsobject betreft een (in dit geval) appartement in verhuurde staat waardoor het een bepaald rendement oplevert. Het rendement is afhankelijk van de economische invloeden en prestaties van het object. Bij aankoop van een beleggingsobject gaat het huurcontract van rechtswege over op de nieuwe eigenaar.

Over het algemeen is onroerend goed behoorlijk waardevast. Zolang de ruimte verhuurd is, blijven de opbrengsten binnenkomen. Maar wat als de huurders de huur opzeggen? Geen nood! Er is altijd wel vraag naar woningruimte. Niet voor iedereen is het kopen van een woning een mogelijkheid en ook voor mensen die verwachten dat ze op termijn moeten verhuizen is huren aantrekkelijk.

Een beleggingspand kopen is ook fiscaal gezien aantrekkelijk. Als je het pand volledig van je spaargeld (privé) koopt, is de maandelijkse huuropbrengst namelijk onbelast. De waarde van het huis valt daarnaast niet in box 1, maar in box 3. Dit betekent dat je over de waarde van het huis vermogensrendementsheffing (30% over 4% = 1,2%) verschuldigd bent. Deze belasting betaal je overigens ook als je het spaargeld op de bank laat staan. Dit terwijl je op de bank waarschijnlijk niet eens de 1,2% verschuldigde belasting aan rente ontvangt!

Het is ook mogelijk om een beleggingspand te kopen met een hypotheek. Niet alle hypotheekverstrekkers gaan hiermee akkoord, maar indien je aan een aantal voorwaarden voldoet is het mogelijk een ‘verhuurhypotheek’ of ‘vastgoed hypotheek’ te krijgen. Dit soort hypotheken verstrekken over het algemeen maximaal circa 70% van de woningwaarde in verhuurde staat. Dat betekent dat er eigen middelen beschikbaar moeten zijn om een beleggingspand te komen. Heeft u zelf al een hypotheek op uw eigen woning? Het moet wel houdbaar zijn voor de koper van een beleggingspand met verhuurhypotheek, om twee hypotheken af te lossen!

Wanneer de huurders besluiten het huurcontract op te zeggen, kan je als eigenaar natuurlijk ook besluiten om zelf (tijdelijk) het pand te gaan bewonen. Dan zal overigens wel opnieuw moeten worden gekeken naar de fiscale situatie.

Voor wat het appartement aan de Smidse 8 in Geffen betreft: het object is momenteel verhuurd voor onbepaalde tijd aan een nette huurder. De maandelijkse huurprijs levert u, uitgaande van de vraagprijs, een keurig rendement op.

Wilt u meer weten over beleggingspanden? Of bent u van plan om een beleggingsobject te kopen? U kunt ons voor deze vragen bereiken via +31 (0)73 – 689 6990 of via info@denbosschemakelaar.nl