Vrijstelling overdrachtsbelasting startende woningkopers tot 35 jaar vanaf 1 januari 2021.

Vrijstelling overdrachtsbelasting startende woningkopers tot 35 jaar vanaf 1 januari 2021.

Starters van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van hun eerste woning. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. Kopers vanaf 35 jaar gaan 2% betalen en beleggers 8%. Zo verbetert de positie van starters op de woningmarkt.

Voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting
De koper moet voldoen aan de volgende voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting:

  • De koper is 18 tot 35 jaar;
  • De koper koopt een woning;
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring;
  • De koper woont zelf in de woning en laat dit vastleggen in een verklaring.

Koper heeft verklaring nodig voor vrijstelling
De koper heeft een verklaring nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. In de verklaring verklaart de koper dat hij aan de voorwaarden voor de vrijstelling overdrachtsbelasting voldoet. De koper geeft de verklaring af aan de notaris. Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt deze koper wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij eigenaar van is.

Beleggers betalen 8% overdrachtsbelasting in 2021
Kopers gaan 8% overdrachtsbelasting betalen als ze de woning als beleggingsobject gaan gebruiken. Bijvoorbeeld als ze het huis verhuren. De overheid wil met deze maatregel starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.