Risico-opslag hypotheekrente verlagen

Risico-opslag hypotheekrente verlagen

Risico-opslag hypotheekrente verlagen: WOZ of taxatie?
De rente die je over je hypotheek betaalt bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Je krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die je afsluit relatief hoog is ten opzichte van je woningwaarde.

Was de hoogte van je hypotheek bij het moment van afsluiten meer dan 50% of hoger van de waarde van je woning? Dan betaal je waarschijnlijk opslag op je hypotheekrente: risico-opslag. Stijgt je woningwaarde of daalt je hypotheekschuld, dan kun je in een andere risicoklasse vallen en kan de risico-opslag wellicht vervallen of omlaag. Ook als de rente vaststaat. Deze besparing kan oplopen tot duizenden euro’s.

De bank vraagt in dit geval wel om de waarde van je woning opnieuw aan te tonen. Dit kan met:

  • de WOZ-beschikking die je jaarlijks ‘gratis’ ontvangt van de gemeente;
  • een taxatierapport. Deze is nauwkeuriger dan een WOZ-beschikking.

Sommige banken accepteren de WOZ-waarde helaas maar tot een bepaald percentage van de woningwaarde of hoogte van de hypotheek. Soms mág een WOZ-beschikking wel, maar is de WOZ-waarde niet hoog genoeg om in een lagere risicoklasse te vallen. Een taxatierapport kan dan alsnog uitkomst bieden.

Wat is risico-opslag?
De rente die je over je hypotheek betaalt bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Je krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die je afsluit relatief hoog is ten opzichte van je woningwaarde (bijvoorbeeld 100%). Heb je sindsdien (fors) afgelost en/of is je huis meer waard geworden, dan kan de risico-opslag wellicht vervallen of omlaag. Ook als de rente nog een tijd vaststaat. Je betaalt dan direct minder hypotheekrente.

Heb ik ook een risico-opslag?
Bij het afsluiten van een hypotheek beoordeelt de bank het risico dat je de hypotheekschuld niet (helemaal) kunt terugbetalen. Voor dat risico rekent de bank tot wel 0,5% extra rente bovenop de basisrente. De basisrente is de rente die je betaalt tot een hypotheekhoogte van ongeveer 50% van de woningwaarde. Heb je meer geleend, dan betaal je dus een risico-opslag, ook wel renteopslag genoemd.

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NGH)? Dan heb je (bijna) nooit te maken met een risico-opslag.

Kan mijn risico-opslag omlaag en wat moet ik hiervoor doen?
Banken gebruiken allemaal een eigen indeling in risicoklassen. Om inzicht te verkrijgen in je rente opbouw kun je contact opnemen met je bank. De risico-opslag kan omlaag, zodra je in een lagere risicoklasse valt. Wel moet je bijna altijd zelf aantonen dat de woningwaarde is gestegen om de risico-opslag omlaag te krijgen.

Wil jij een taxatierapport aanvragen om je risico-opslag aan te passen?
Wij helpen je graag bij het uitvoeren van een taxatie om de marktwaarde van je woning vast te stellen. Je bent bij ons verzekerd van een hoogwaardig taxatierapport, dat zal worden opgeleverd door één van onze professionele taxateurs. Ter controle wordt de taxatie van de marktwaarde altijd door een tweede taxateur gecontroleerd.