Lotingen voor nieuwbouwwoningen.

Lotingen voor nieuwbouwwoningen.

In het afgelopen jaar was de vraag naar nieuwbouwwoningen groter dan het aanbod. Het is mogelijk dat een loting dan bepaalt wie welke woning toegewezen krijgt. Wat kun je verwachten van zo’n loting?

Wie regelt een loting?

De loting wordt geregeld door de projectontwikkelaar, vaak in combinatie met de verkoopmakelaar. Dat gebeurt nadat de inschrijvingen op de nieuwbouwwoningen zijn gesloten. Zijn er meer inschrijvingen dan woningen? Dan is er een grote kans dat er een loting volgt.

Het is voor een projectontwikkelaar geen verplichting om de loting bij de notaris te laten uitvoeren. Er zijn geen wettelijke regels voor een loting, waardoor de loting kan verschillen per project. De voorwaarden voor deelname aan een loting kunnen ook verschillen per project.

Kan iedereen meedoen aan een loting?

Nee, de meeste lotingen kennen een haalbaarheidscheck. Je kan alleen toegang krijgen met een verklaring van een financieel adviseur dat je de woning kunt betalen en een hypotheek kunt krijgen.

De uitslag.

Op een voor iedereen bekende datum ontvang je bericht van de uitslag voor de loting. Ben je ingeloot? Dan ga je in gesprek met de verkoopmakelaar en kun je de hypotheek aanvragen. Na de loting is er altijd een mogelijkheid om nog af te zien van de koop. Ben je niet ingeloot? Er is doorgaans een reservelijst waardoor je alsnog de kans krijgt een nieuwbouwwoning te kopen, als er deelnemers afhaken die wel ingeloot zijn.

Wilt u meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning? U kunt ons voor vragen bereiken via +31 (0)73 – 689 6990 of via info@denbosschemakelaar.nl