Je woning isoleren. Nu of later?

Je woning isoleren. Nu of later?

Energiebesparende maatregelen. We zijn er tegenwoordig veel mee bezig. Zonnepanelen, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie etc. Allemaal prima, maar het moet ons natuurlijk ook wat opleveren.

Niet iedereen neemt de beslissing om energiebesparende maatregelen uit te voeren aan de woning. De belangrijkste redenen zijn: een te lange terugverdientijd, het ontbreken van de financiële middelen, wachten tot de techniek goedkoper wordt of wachten tot de overheid isoleren gaat ondersteunen.

Dat laatste gaat binnenkort van start. Vanaf 2 september 2019 kan je een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De subsidiepot bedraagt in totaal 84 miljoen! Als woningeigenaar kan je subsidie aanvragen voor maximaal € 10.000,-. Reken erop dat je ongeveer 20 % van de gemaakte kosten in rekening kunt brengen. De overige 80 % komen voor eigen rekening.

De subsidie is aan te vragen voor ingrijpende en minder ingrijpende maatregelen. Denk bij ingrijpende maatregelen aan een spouwmuur- of dakisolatie en bij minder ingrijpende maatregelen aan een energiezuinig ventilatiesysteem of een slimme thermostaat.

Uiteraard zijn er wel voorwaarden verbonden aan de subsidieaanvraag:

  • minimaal 2 energiebesparende maatregelen uitvoeren;
  • subsidie kan aangevraagd worden nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd en betaald;
  • de maatregelen worden uitgevoerd door een bouwbedrijf welke is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel;
  • voor aan- of nieuwbouw geldt geen subsidie.

Bij een grote verbouwing of verduurzaming van de woning kunnen de kosten snel oplopen. Daarom hebben we nog wat alternatieven opgezocht voor het financieren van energiebesparende maatregelen:

  • de lopende hypotheek verhogen of oversluiten;
  • een lening vanuit het Nationaal energiefonds;
  • een hypotheek met een lagere rente afsluiten.

Vraag je je nog af wat energiebesparende maatregelen kunnen opleveren? Of hoe je de hypotheek verhoogt/ oversluit? Wij en onze hypotheekspecialisten denken graag met je mee!