Hoogste prijsindex ooit is bereikt in de woningmarkt.

Hoogste prijsindex ooit is bereikt in de woningmarkt.

Kocht je in de afgelopen maand mei een bestaande koopwoning, dan betaalde je hiervoor hoogstwaarschijnlijk meer dan in dezelfde kwartaal vorig jaar. Het gemiddelde verschil in verkoopprijzen tussen beide maanden bedraagt 7,7 %. De prijzen zijn hiermee in de maand mei meer gestegen dan in voorgaande maanden van dit jaar. De prijzen van deze verkopen zijn gebaseerd op de leveringen van woningen bij de notaris. In 2020 is er iedere maand, volgens het CBS, een sterkere prijsstijging geconstateerd dan de maand ervoor. De gemiddelde waarde (prijsindex) heeft zelfs het hoogste punt ooit bereikt!

Tijdens de coronacrisis zijn de woningverkopen en leveringen van woningen gewoon doorgegaan. De invloed van de crisis is hierin nog maar beperkt zichtbaar, omdat koopovereenkomsten gemiddeld enkele maanden eerder getekend worden dan dat de leveringen bij de notaris plaatsvinden. Ondanks dat de gemiddelde verkoopprijs voor de aankoop van een bestaande koopwoning is gestegen, zijn het aantal verkopen wel zichtbaar gedaald. In de komende maanden zal blijken of de verkoopprijzen zullen gaan dalen en hoeveel deze prijzen zullen dalen.

In het eerste kwartaal van 2020 ging de provincie Groningen aan kop met de hoogste prijsindex van 9,3 %. Na Groningen volgden Limburg en Flevoland beide met 7,5 %. Waar we juist verwachtten dat in Amsterdam de prijzen het hardst zouden gestegen, heeft Amsterdam juist de laagste prijsindex van 4,6 %.

Tot zover de gegevens in prijsindex. Ondanks dat in Groningen de prijsindex hoog is, kost een gemiddelde woning hier € 235.000,– k.k., dit tegenover Noord-Holland waar een gemiddelde woning € 418.000,– k.k. kost. Landelijk gezien heeft een appartement bijna dezelfde gemiddelde aanschafwaarde als een tussenwoning namelijk € 293.000,– k.k. voor een appartement en € 297.000,– k.k. voor een tussenwoning. Voor een hoekwoning en 2-onder-1-kapwoning wordt gemiddeld € 325.000 betaald en voor een vrijstaande woning gemiddeld € 471.000,– k.k.