Grens NHG-hypotheek stijgt per 1 januari 2021 naar € 325.000

Grens NHG-hypotheek stijgt per 1 januari 2021 naar € 325.000

 

NHG voert een nieuwe kostengrensmethodiek in en draagt daarmee bij aan een stabielere woningmarkt. Dit maakt de woningmarkt toegankelijker en het verantwoord financieren van een woning bereikbaarder voor consumenten met lage en middeninkomens.

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt per 1 januari 2021 van € 310.000 naar € 325.000. Als energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd, ligt de grens 6 % hoger, namelijk op € 344.500. Dat is nu € 328.600.

De nieuwe kostengrens is ontwikkeld door de NHG in samenwerking met vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Financiën. Volgens de NHG draagt de nieuwe kostengrens bij aan een stabielere woningmarkt en maakt deze de financiering van een woning bereikbaarder voor consumenten met lage en middeninkomens.

Nationale Hypotheek Garantie
Sluit je een hypotheek af met NHG, dan weet je zeker dat jouw hypotheek past bij je inkomen. Je hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Je bent vanzelfsprekend zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar NHG denkt in zulke situaties met je mee. NHG kijkt samen met je hypotheekverstrekker of je geholpen kunt worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kun je hierdoor je woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van je woning lager dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG jou deze restschuld kwijtschelden. Omdat banken minder risico lopen, kunnen woningkopers vaak een lagere hypotheekrente krijgen.

Premie blijft gelijk
Woningkopers betalen voor het afsluiten van de NHG in 2021 net als dit jaar 0,7 % over de hoogte van de hypotheek. De NHG streeft ernaar dit niveau de komende jaren vast te houden.

Prijzen koopwoningen blijven stijgen
Uit onderzoek van het CBS en het Kadaster blijkt dat de waarde van koopwoningen blijft stijgen. In augustus waren de woningen 8,2 % duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste landelijke stijging in ruim anderhalf jaar tijd.