Een woning aankopen. Hoe doe je dat tegenwoordig?

Een woning aankopen. Hoe doe je dat tegenwoordig?

Misschien is het je al vaak gebeurt, misschien pas één keer of nog helemaal niet. Was je wel voorbereid? Of dacht je misschien dat je als enige de woning kwam bezichtigen? Heb je weer boven de vraagprijs geboden, maar werd jouw bieding het wéér niet? Waar we op doelen is het volgende: het huizenaanbod loopt terug, maar het aantal geïnteresseerden niet. Er is dus meer concurrentie op de woningmarkt.

Gelukkig hebben wij een aantal tips, waarmee jij jezelf aantrekkelijker maakt als koper voor de verkopende partij:

  • Ga voorbereid op pad: ken je financiële mogelijkheden. Kies dus alleen voor woningen waarvan je weet dat de financiering geen problemen zal opleveren. Maak voor jezelf de afweging of je bereid bent, boven de vraagprijs te bieden om de woning voor je te winnen.
  • Neem een deskundige mee: het komt regelmatig voor dat je de woning maar één keer kan bezichtigen voordat je een bieding wil uitbrengen. Het is verstandig om tijdens die ene bezichtiging een bouwkundige, familielid of een aankoopmakelaar mee te brengen. Vooral de aankoopmakelaar speelt een cruciale rol. Een aankoopmakelaar gaat namelijk alleen met jou naar woningen kijken als hij/zij weet dat de woning binnen het budget ligt.
  • Flexibel zijn: overleg met de verkopers of zij al een andere woning hebben of dat zij nog op pad moeten. Toon flexibiliteit, samen komen jullie er wel uit!
  • Weet wat een woning waard is: zoek vergelijkbare woningen die te koop staan of al verkocht zijn. Let dan op: de oppervlakten, de inhoud, hoe lang de woning(en) al te koop staan, de vraagprijs en het woningtype. De bieding die je uitbrengt moet wel redelijk zijn.
  • Bieden: het is tegenwoordig geen uitzondering op de regel meer, om (ver) boven de vraagprijs van een woning te bieden. Met een te lage bieding neem je het risico dat je sowieso minder kans maakt op de woning. Staat een woning al langer te koop? Dan hoef je niet persé de vraagprijs te bieden.

 

Maakt u bovenstaande situaties mee? Of zijn het familieleden / vrienden die steeds naast een woning grijpen? Wij willen u graag bijstaan met het aankopen van uw droomwoning! Neem contact met ons op via info@denbosschemakelaar.nl of bel ons op 073 – 689 6990.