Een verbouwing financieren: wat zijn de mogelijkheden?

Een verbouwing financieren: wat zijn de mogelijkheden?

Van een bouwval je droomhuis maken, een dakkapel plaatsen of gewoon een kleine verbouwing om je nieuwe woning helemaal naar jouw smaak te maken? Je vraagt je misschien af: hoe financier ik dit?

Om van je nieuwe woning je eigen plek te maken, kan een likje verf genoeg zijn. Maar wat als er meer aanpassingen bij komen kijken? Wij hebben de meest gekozen financieringsmogelijkheden voor een verbouwing voor je op een rijtje gezet.

 

Spaargeld opnemen

Een (kleine) verbouwing financieren met eigen geld is vaak de voordeligste manier om te kunnen verbouwen. Op deze manier bespaar je de kosten voor het afsluiten van een lening en rentekosten.

Geld lenen van familie en vrienden

Je kan er ook voor kiezen om een lening bij een familielid of vrienden af te sluiten. Vaak wordt er voor gekozen om deze persoon een marktconforme rente te betalen. Indien je deze rente niet betaalt, is de kans groot dat deze manier van geldverstrekking als schenking gezien wordt en je over dit bedrag schenkbelasting moet betalen. Doordat deze belasting hoger ligt dan de leenrente, ben je goedkoper uit wanneer je rente aan je familielid of vrienden betaalt. Staat deze persoon er op geen rente te willen ontvangen? Deze rente kan vervolgens wel weer worden geschonken. Hierdoor betaal je geen belasting en geen rente.

Bouwdepot

Wanneer je kiest voor een bouwdepot stort de bank het afgesproken leenbedrag op een aparte rekening. Vanuit deze rekening kun je verbouwingskosten financieren. Voorwaarden aan een dergelijke lening is dat met dit geld enkel producten/diensten mogen worden betaald van spullen die niet bij de verhuizing meegenomen kunnen worden. Gordijnen, een nieuw bed of een losstaande kledingkast komen hiervoor dus niet in aanmerking. Daarnaast moeten alle van deze rekening betaalde facturen bewaard blijven.

Persoonlijke lening / (doorlopend) krediet

Bij een kleine verbouwing kun je voor een persoonlijke lening of (doorlopend) krediet kiezen. Een voordeel van deze financieringsvorm is dat bij een dergelijke lening geen bijkomende kosten zoals advies- en notariskosten worden gerekend. Daar tegenover staat wel dat deze lening in vele gevallen binnen 10 jaar terugbetaald moet zijn. Daarnaast is de rente bij een dergelijke lening hoger dan bij andere financieringsvormen, maar doordat je het geld gebruikt voor het verbeteren van je woning kan je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit laatste geldt echter niet voor een doorlopend krediet.

 

Ben je benieuwd welke financieringsvorm het beste bij jouw verbouwing past? Stap gerust eens binnen bij een hypotheekadviseur. Zij helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze.