3 dagen bedenktijd berekenen

3 dagen bedenktijd berekenen

3 dagen bedenktijd berekenen:

Bij het kopen van een huis heb je na het ondertekenen van de koopovereenkomst wettelijk recht op 3 dagen bedenktijd. Maar hoe werkt bedenktijd? Hoe zit het met deze bedenktijd als er een weekend tussen valt? Of wanneer er net feestdagen aankomen?

De bedenktijd is ingevoerd tegen het nemen van overhaaste beslissingen van de koper(s). De 3 dagen bedenktijd beginnen pas nádat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend én (er een kopie van) de koopovereenkomst aan de koper ter hand is gesteld. Wanneer begint die bedenktijd? Wij zetten het voor je op een rijtje:

• De koopovereenkomst wordt op een maandag door alle partijen ondertekend. De eerste dag van de 3 dagen bedenktijd gaat pas in op de volgende dag. De bedenktijd loopt dus af in de nacht van donderdag op vrijdag om 00:00 uur.

• De koopovereenkomst wordt op een vrijdag ondertekend. Het gehele weekend wordt geteld als 1 dag van de 3 dagen bedenktijd. Bij ondertekening op een vrijdag loopt de bedenktijd dus af in de nacht van dinsdag op woensdag om 00:00 uur.

• De koopovereenkomst wordt op een vrijdag voor Pasen ondertekend. De feestdagen tellen niet mee als bedenktijd. Het gehele weekend + de paasmaandag wordt geteld als 1 dag van de 3 dagen bedenktijd. Bij ondertekening op een vrijdag loopt de bedenktijd dus af in de nacht van woensdag op donderdag om 00:00 uur.

Maak je gebruik van de bedenktijd? Het is verstandig om dit schriftelijk aan verkoper/makelaar te verzenden. Koop je toch nog binnen 6 maanden hetzelfde huis van de verkoper, dan heb je niet nog eens recht op de 3 dagen bedenktijd.