10 tips voor het bezichtigen van een huis

10 tips voor het bezichtigen van een huis

Je hebt een mooi huis gezien en wilt deze gaan bezichtigen. Maar hoe pak je dat aan? Waar let je op? Wij geven je 10 tips om goed voorbereid op pad te gaan.

 

Tip 1. Laat je tijdens de bezichtiging rondleiden door de verkoopmakelaar, maar kijk ook zelf goed rond in het huis; van zolder tot kruipruimte. Ben je van plan om meerdere huizen bezichtigen? Vergelijk deze dan op dezelfde punten.

Tip 2.Gebruik een checklist. Zo weet je waar je allemaal op moet letten tijdens de bezichtiging en welke vragen belangrijk zijn om te stellen.

Tip 3. Maak foto’s tijdens de bezichtiging. Vraag hiervoor wel eerst toestemming aan de makelaar en/of de verkoper of dit mag. Zo kun je afloop nog nagaan hoe de woning eruit zag.

Tip 4.Vraag jezelf af of de indeling van de woning gunstig en groot genoeg is voor jouw situatie. Wil je het zo laten of moet je verbouwen? Houd in dat geval rekening met kosten voor een verbouwing.

Tip 5. Bekijk de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Achterstallig onderhoud brengt kosten met zich mee. Meer weten over de staat van het huis? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vooraf een bouwkundig rapport op te laten stellen.

Tip 6. Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Als koper heb je een onderzoek plicht, maar de verkoper heeft ook een mededelingsplicht.

Tip 7. Bekijk en/of probeer ook alle apparaten in huis. Ga bijvoorbeeld na hoe oud de cv-ketel is. En wat is de staat van de keukenapparatuur? Houd eventueel rekening met kosten voor vervanging.

Tip 8. Hoe belangrijk vind je een tuin of balkon? Moet deze klein of groot zijn, onderhoudsvriendelijk of tuinier je juist graag? Let ook op de ligging ten opzichte van de zon.

Tip 9. Maak een lijstje met de voorkeuren waar de buurt aan moet voldoen waar je wilt wonen. Een rustige buurt, of juist een buurt waar veel kinderen spelen? Misschien wil je graag een supermarkt of sportschool om de hoek. Loop voor of na de bezichtiging even door de buurt: zie jij jezelf hier wonen?

Tip 10. Neem na de bezichtiging gerust nog contact op met de verkoopmakelaar als je nog vragen hebt.

Met deze tips helpen we je hopelijk vast op weg. Maar het kopen van een huis blijft natuurlijk spannend. Het is dan ook niet vreemd dat je het moeilijk vindt om in te schatten waar je allemaal tijdens een bezichtiging op moet letten. Mocht je hier graag hulp bij wensen kun je natuurlijk ook een aankoopmakelaar inschakelen om je te ondersteunen bij alle zaken waar je aan moet denken. De aankoopmakelaar kan je begeleiden bij het gehele aankoopproces.